لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ
فرهنگ شیءانگاری و زیبایی غربی پایهی بسیاری از تجارتهای سودآور است، و سالهاست که در صدد گسترش این هژمونی بر سایر جوامع است. حال اگر زنان به پوشش روی بیاورند، تکلیف سود این سوداگران چه خواهد شد؟
یادداشت زیر چکیدهی بخشی از یک رصد علمی است که از مجموع مقالاتی استخراج شده که نویسندگان آن عبارتند از:
سارا جرویس از دانشگاه نبراسکا در لینکلن آمریکا، ترزا وسیو از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، ینس فورستر از دانشگاه آمستردام در هلند؛ و آن ماس و کاترینا سویتنر از دانشگاه پادووا در ایتالیا، پیرکارلو والدزولو از دانشکده کلرمونت در کالیفرنیا، و سوزان فیسک از دانشگاه پرینستون.
تحقیقات و آزمایشات دانشگاهی در این پژوهشها، ثابت کردهاند که وقتی اندام زنان دیده شود، چه در اثر نداشتن پوشش کافی، چه تنگ و اندامی بودن پوشش و... به هر صورتی که اندامهای زنانه هویدا باشد، در ذهن افراد، شئانگاری شده و به صورت "شی" در ذهن، تشخیص داده میشوند و نه انسان! و این امر یک واکنش شناختیست که در مغز اتفاق میافتد.
این آزمایشات روی تعداد زیادی از مردان و زنان در شرایط برابر، صورت گرفته و مشاهده شده، در حالیکه مردان، به صورت انسان، دیده میشوند، زنان به شکلی در "مغز"، پردازش میشوند که اشیاء را پردازش میکنیم. این تحقیقات، تحت عنوان objectification theory، انجام شدند؛ یعنی نظریه شیانگاری.
این نظریه، از سالهای قبل از ۲۰۰۰ میلادی مطرح شده و تاکنون بررسی های متعدد و فراوان روی این نگاه و تاثیرات مخرب آن صورت گرفته است.
نکته ی جالب توجه اینجاست که چرا با وجود تشخیص این نگاه و آزمایشات گسترده و مستدل راجع به آن، راه حل قطعی برای معضلات فراوانی که در پی این نگاه پدید میآید، پیدا نشده است؟
راه حلی که شاید در نگاه بسیاری از ما ایرانیان که با فرهنگ اسلامی عجین هستیم بسیار ساده ست:
کم شدن پوشش = شی انگاری در مغز
رعایت پوشش مناسب = نگاه انسانی
به نظر میرسد صدای دانشمندانی که برروی این مسائل کار میکنند، توان برابری با فرهنگ سرمایهداری غربی را نداشته است.
زیرا فرهنگ شیءانگاری و زیبایی غربی که پایهی بسیاری از تجارتهای سودآور است، به صورت هژمونیک، تسلط خودش را بر این جوامع تثبیت کرده است و سالهاست که در صدد گسترش این هژمونی بر سایر جوامع است.
حال اگر زنان به پوشش روی بیاورند، تکلیف سود این سوداگران چه خواهد شد؟
صنایعی چون آرایش و زیبایی و مد و لباس و سینما و ... که جامعهی هدف آنها اغلب زنان میباشند و بالاخص با ظهور سینما، از جذابیت زن، برای جذب هر چه بیشتر سود خود بهرهها برده و وضعیت پوشش در غرب را به اینجا رساندهاند. شاید دلیل اینهمه دشمنی و ترس از فرهنگ حجاب و پوشش، در پاسخ به این سوالات، نهفته باشد.
البته به تازگی اعتراضاتی از سوی زنان به خصوص ورزشکاران از کشورهایی چون نروژ، آلمان، امریکا و .. به این سبک پوشش، صورت گرفته و تصمیم به داشتن پوشش بیشتر گرفتهاند. سرانجام این قیام و اعتراضات چه خواهد شد؟ ما در کجای این مسیر قرار داریم؟
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ
نظر دوم
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ